WikiLeaks

WikiLeaks este o organizație fără scop lucrativ internațională care publică documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime. Situl său web, lansat în 2006, aparține The Sunshine Press.[4]

La un an de la înființarea sa în decembrie 2006, WikiLeaks declara că baza sa de date conținea peste 1,2 milioane de documente.

Istoric

Organizația declară că a fost înființată de dizidenții chinezi, jurnaliști, matematicieni și programatori din SUA, Taiwan, Europa, Australia, și Africa de Sud.[4] Articolele din ziare și din revista The New Yorker spun că directorul său este Julian Assange, un activist pe internet australian.

Situl și proiectul au fost secrete până cînd existența lor a devenit publică într-un articol din ianuarie 2007 cînd WikiLeaks a invitat editorul Secrecy News să facă parte din comitetul de decizie.

Cenzura în China

În prezent guvernul chinez încearcă să cenzureze orice sit cu o adresă ce conține wikileaks, inclusiv situl principal .org și variațiile regionale .cn și .uk. Situl este totuși accesibil printr-unul dintre multele nume alternative folosite de proiect, printre care “secure.ljsf.org” și “secure.sunshinepress.org”. Aceste nume alternative se schimbă frecvent (v. la legături externe). Motoarele de căutare din China, printre care Yahoo și Baidu cenzurează referințele la wikileaks.
 Tehnologie

Inițial WikiLeaks a folosit pentru situl său MediaWiki, acest sit putând fi actualizat de utilizatori, dar în prezent nu mai acceptă editări sau comentarii din partea utilizatorilor. Deși folosește MediaWiki, WikiLeaks nu este o componentă a WikiMedia și nu trebuie asociată în niciun fel cu Wikipedia.

WikiLeaks a fost găzduit de PRQ, un furnizor de internet din Suedia., însă ca urmare a atacurilor de tip DoS și a boicotării de către unele servere DNS., actualmente situl este disponibil pe mai multe servere online.
Premii

În 2008 WikiLeaks a câștigat „New Media Award” al revistei Economist. În iunie 2009, WikiLeaks și Julian Assange au câștigat „UK Media Award” (la categoria „New Media”) pentru publicarea în 2008 a materialului „Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances”, un raport al organizației Kenya National Commission on Human Rights despre încălcarea drepturilor omului în Kenya. În mai 2010, New York Daily News a plasat WikiLeaks pe primul loc în lista siturilor web care pot schimba complet activitatea de știri.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/WikiLeaks

Add a Comment

Smarty Web Director - istet si util www.digitalpitesti.ro - Un portal pentru pitesteni Google analytics Web Design Turbina auto